Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste nieuwtjes van vrijdag.
1. Apple zegt sorry voor #accugate. Het bedrijf gaf vorige week toe oudere iPhones met verslechterde batterijen bewust trager te maken, naar eigen zeggen om te voorkomen dat ze plotseling uitvallen. Maar boze tongen beweren dat Apple zo de verkoop van nieuwe toestellen aan wil jagen.
Het Amerikaanse bedrijf komt klanten nu tegemoet. De prijzen voor het vervangen van batterijen van de wat oudere iPhones worden in heel 2018 verlaagd en er komt nieuwe software beschikbaar om meer zicht te houden op de levensduur van de accu.
2. Ripple schiet omhoog, nu Japanse creditcardbedrijven interesse hebben in blockchain. De cryptomunt is deze week 71 procent in waarde gestegen. De reden? De aankondiging dat Ripple’s Aziatische dochter en een groep Japanse creditcardbedrijven een nieuw consortium gaan oprichten, dat gaat onderzoeken in hoeverre de blockchaintechnologie toegepast kan worden in betalingsverkeer met creditcards.
3. Fastned verliest opnieuw een rechtszaak tegen de Staat over de laadpalen van Shell. Volgens de rechter mag Shell twee extra laadpalen realiseren bij benzinestation De Andel aan rijksweg A12 bij Gouda. Een beroep tegen de zaak door Fastned, die op die locatie ook een laadstation heeft, haalde niets uit.
Fastned vindt dat de vergunning voor Shell indruist tegen het gelijkheidsbeginsel. Shell mag stroom verkopen op de vergunning die ze hebben om brandstof te verkopen, maar andersom krijgt Fastned geen toestemming om aanvullende voorzieningen te realiseren bij hun elektrische laadstations, zoals toiletten en een ruimte waar je koffie en broodjes kan halen.
4. Ruilbeurzen voor cryptomunten kunnen de stroom aan nieuwe gebruikers nauwelijks aan. Zeker drie handelsplatforms – Bittrex, Bitfinex en CEX.io – hebben de aanmaak van nieuwe accounts stopgezet. Andere ruilbeurzen hebben de handel tijdelijk stilgelegd, kampen met storingen of crashen zelfs omdat de servers te zwaar belast worden. Dat komt deels door de honderdduizenden nieuwe cryptobeleggers die er de afgelopen maanden bij zijn gekomen.
5. Een kleine meerderheid van de 1,5 miljoen zzp'ers in Nederland heeft ook nog een andere bron van inkomsten, zoals loon, pensioen of een uitkering. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over 2016. Voor circa 548.000 zzp'ers was hun werk als zelfstandige niet meer dan een bijverdienste. De meesten hadden ernaast nog een andere baan in loondienst. Maar het kwam ook veel voor dat mensen naast hun eigen bedrijfje ook nog een pensioenuitkering kregen.
6. Softbank stapt in bij Uber tegen een aanzienlijke korting. Volgens The Wall Street Journal heeft de Japanse investeerder een belang van 20 procent genomen in het bedrijf achter de taxi-app. Dat zou volgens ingewijden tegen een waardering van 48 miljard dollar zijn voor heel Uber, aanzienlijk minder dan de 68 miljard dollar waar het taxibedrijf eerder op werd gewaardeerd.
Softbank krijgt een grote vinger in de pap doordat het bestuur wordt uitgebreid. Uber-topman Dara Khosrowshahi staat achter de veranderingen. Hem is er alles aan gelegen om werknemers en investeerders die hun belang in Uber niet willen houden tot 2019 tevreden te houden, als het bedrijf de sprong naar de beurs wil wagen.
7. Vertaalgadget Travis de Tolk waagt de stap naar de VS en Canada. De Rotterdamse startup gaat een samenwerking aan met Sourcenext, dat de distributie van het vertaalapparaat in Noord-Amerika gaat verzorgen. Het apparaatje dat in de palm van je hand past kan bijna realtime jouw Nederlandse zinnen vertalen in tachtig andere talen. Wereldwijd zijn er in 2017 zo'n 50.000 stuks à 150 euro verkocht. Business Insider sprak in augustus met Lennart van der Ziel, CEO van de Rotterdamse startup die Travis maakt.
8. Nederland is volgens prins Constantijn niet ambitieus genoeg als het om startups gaat. Het beleid is te versnipperd en vaak regionaal of per sector vormgegeven. Dat zegt de prins, die speciaal ambassadeur voor startups is, in een interview in het AD.
Iets wat ook beter kan is het aantrekken en vasthouden van toptalent. Zo zou het kabinet nog wat kunnen verbeteren aan de startup-visumregeling. Nu komt alleen de buitenlandse oprichter van een buitenlandse startup in aanmerking voor een visum. Verder is het fiscaal lastig om werknemers van startups in aandelen uit te betalen.
Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren »
Dit zijn de best gelezen stukken op Business Insider van donderdag:
• Alexander Klöpping moet weer bedelen bij investeerders, want Blendle maakt nog steeds verlies
• Bitcoin keldert ruim 12% nadat Zuid-Korea strengere regels aankondigt voor de cryptohandel
• 10 trucs die extreem drukke mensen gebruiken om productief te blijven